
 

 

 

 

FESE response to the ESMA consultation on technical 
standards specifying the criteria for establishing and 
assessing the effectiveness of investment firms’ order 
execution policies 
16th October 2024, Brussels 

Q1: Do you agree with the proposed categorisation of classes of financial instruments? And 
could the methodology based on, inter alia, the classification of financial instruments in the 
MiFID II RTSs 1 and 2 be used in the context of MiFID II transparency reporting be an 
alternative? Please state the reasons for your answers. 

FESE would agree that investment firms shall distinguish between not only different 
classes of instruments but also between countries of primary listings for shares and we 
understand that this approach is already taken by many firms. In particular for retail 
investors, it is important that investment firms consider different trading venues 
depending on the liquidity available on each platform and the prices, among other criteria. 
While we cannot recommend a specific categorisation over another, we believe it is 
important that they are consistent across investment firms to allow clients easy 
comparisons.  

 

Q2: Do you believe that the current wording of the RTS is clear and sufficient with regard 
to the content of the order execution policy where an investment firm selects only one 
execution venue to execute all client orders? Or should the RTS provide for specific criteria 
to be taken into account when assessing if the selected venue achieves the best possible 
result in the execution of client orders? Please also state the reasons for your answer. 

FESE generally agrees with the proposal to require firms to include in their execution 
policies at least the execution venue(s) that enable them to consistently obtain the best 
possible result for the execution of client orders, per class of financial instrument, order 
type, category of clients, and information about the internal approval of the venue 
through firms’ governance procedures.  

We would however point out that best execution policies defined by investment firms 
should in general include more than one possible execution venue. Regulation should aim 
at a level playing field between execution venues and support a healthy mix of order flows 
to allow for an efficient price formation process and ensure investor protection. As an 
example, the ban on payment for order flow (PFOF) contributes to these objectives, by 
avoiding the segmentation of the retail and institutional flow. Similarly, best execution 
policies also play a role in allowing for different types of flow to interact together thereby 
promoting price efficiency and a level playing field between execution venues. Retail 
investors are particularly of concern here and we agree with the proposal included in 
Article 4 and Article 5, where ESMA distinguishes between retail and professional clients. 

Hence we believe that single-execution venue policies should only be possible under clear 
rules and according to simple and observable objective criteria. For instruments or classes 
of instruments only traded on one venue, like some derivatives, the best execution policy 
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would include only the relevant venue; it can also be the case that the market share for 
the relevant instrument is high enough to justify along with other criteria that only the 
most liquid venue is selected. FESE also recommends that any kind of exclusive agreement 
between an investment firm and an execution venue shall be mentioned in the best 
execution policy of the investment firm to ensure full transparency to their clients. 

 

Q3: Do you agree with the proposed factor of “order sizes” respectively for retail and 
professional clients, to be considered in investment firms’ selection of eligible execution 
venues in their order execution policy and internal execution arrangements (see Article 
4(1)(d)(i) and ii) of the draft RTS)? If not, what alternative factor would you propose? 

FESE suggests that execution criteria should be distinct depending on the order type: 
market orders vs. Limit order, highlighting the precise criteria used for each order types, 
how they are assessed, monitored and hence the specific execution policies for each order 
type. In particular, for each order types, these criteria should include a clear description 
of the measure of market impact.  

 

Q4: Do you agree with ESMA’s proposals for the specification of the criteria for establishing 
and assessing the effectiveness of investment firms’ order execution policies? Please also 
state the reasons for your answer. 

FESE generally agrees with the proposals and the aim to obtain the best possible result for 
the clients of investment firms such as requiring investment firms to distinguish the fees 
related to the order execution from those charged to the firm or assessing all transactions 
per class of instrument or a representative sample of them. However, we would like to 
add the following comments: 

• The methodology applied to execution policy monitoring should take place at least 
once every three months, especially in the case of policies with a single execution 
venue; 

• Assessment of the best execution policy shall, whenever possible, include a reference 
to the number of trading venues where the relevant instrument is listed allowing for 
comparison; 

• We would also recommend adding the market share in the financial instrument for the 
individual venue in comparison to the whole EU market as a key indicator, as it is a 
proxy for the order book quality (price level and depth) available on each venue. This 
indicator should always be taken into account by investment firms defining or revising 
their best execution policies. When the trading venue with the highest liquidity 
remains out of the scope of the venues selected by the intermediary, the intermediary 
should be required to justify this absence; 

• Regarding the thresholds to monitor execution policy, ensure that thresholds and 
deviation of the execution results are not set at levels low enough to guarantee that 
the policy is in practice rarely reviewed or modified; 

• There is also a need to add additional criteria to be assessed about information leakage 
prevention and how the firm monitors and manages mark-ups; 

• Regarding the inclusion of a comparison of the prices obtained for client orders with a 
reference dataset based on CT data, we would like to make clear that CT data should 
not be considered ex-ante for best execution purposes, nor order routing given the 
latency issues it presents. in the EU and as discussed during the political process in the 
context of L1. Furthermore, for the CTP to provide the data quality needed to become 
an integral part of trading, it will be of essence that any pending data quality issues 
(such as correct flaggings and correct reporting, provision of correct and sufficiently 
granular time stamps) will be solved to start with. This may be a question of time and 
readiness of all affected parties alike, and hence, ESMA should take this into account 
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here as well. Those issues should be addressed first before requiring the use of the CT 
as the reference for defining, but especially for monitoring and assessing best 
execution. In particular, there is a need to have certainty that the CT will receive 
appropriately flagged data and correctly timestamped for inbound and outbound feeds 
before linking it in such a way. Taking this into account we would recommend that 
ESMA softens its references to the CT in Articles 4,6 and 7.  
Therefore, we recommend that ESMA wait for the proper definition of RTS 1 and CT 
input/output data RTS, and then could potentially issue guidelines that supplement 
the best execution requirements which could specifically provide for the use of the CT 
in the context of best execution definition, assessment and monitoring. 
We finally would like to specifically highlight that the CT was never meant to be a 
mandatory requirement for brokers/data users. 

 

Q5: Do you agree with ESMA’s proposal that investment firms may rely on monitoring and 
assessments performed by third parties, such as independent data providers, as long as firms 
assess the processes of these third parties? Please also state the reasons for your answer. 

FESE believes it is important that benchmarks used for best execution purposes must be 
presented with sufficient levels of granularity to clients, i.e. the investment firms 
selecting a benchmark shall explain the rationale for this choice, the advantages and limits 
of the methodology used by the benchmark, its corporate / ownership structure and any 
potential conflicts of interests. 

 

Q6: Concerning the specific client instruction, should it be possible for an investment firm 
to pre-select an execution venue in the order screen, where the firm invites its clients to 
choose an executing venue out of multiple options? And if so, do you agree that only if the 
client chooses a different venue than the one pre-selected by the firm, the choice of 
execution venue does constitute a specific instruction? Please also state the reasons for your 
answer. 

In the case of retail investors, it should be noted that the order screen is decisive for the 
client. The way the execution venues are presented on screen, especially the one at the 
top, would have a much higher probability of selection even if they do not offer the best 
outcome. The number of venues shown on screen is also important, where venues not 
immediately visible have a lower chance of selection. FESE believes that retail investors 
should make informed decisions based on clear and transparent comparisons between 
execution venues. Investment firms should therefore be as transparent as possible and 
provide retail investors with the clearest picture regarding costs for each trading venue, 
potential exclusivity agreements between the investment firm and the execution venue, 
etc. 

Furthermore, we would question the case of clients' instructions producing de facto 
policies with a single execution venue, which as explained in our response to Q2 results in 
segmentation of the order flow. Indeed, by declaring each order as one for which the 
client has given an instruction, brokers are exempt from best execution requirements 
under MiFID II which ends up in a single execution venue policy.  FESE believes that the 
current review of best execution policies should ensure consistency and avoid the 
exception becoming a custom practice. Thus, for financial instruments that are traded in 
multiple venues (notably for equity markets), FESE proposes that client instructions should 
only be possible if the broker offers several execution venues to choose from. This should 
not apply to derivatives products, which are in most cases trading venue-specific.  

 

Q7: Where an investment firm executes client orders by dealing on own account (including 
back-to-back trading), in light of the specificity of this execution model and since it is bound 
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by the rules governing best execution, do you believe the current text is clear with regard 
to what kind of obligations investment firm applying such model should comply with? Or do 
you believe it would be useful to provide in the RTS list and explanations of information that 
should be included in the order execution policy, such as related to the method and steps 
to be taken by the firm to establish the price of client transactions in back-to-back trading, 
or the methodology for the firm’s application of mark-ups or mark-downs in such order 
executions? Please also state the reasons for your answer. 

FESE suggests that Article 9(1)(b) should be complemented with additional text stating 
that dealing on own account against client orders should only be allowed when there is 
significant improvement in the quality of execution of the order versus the quality of 
execution provided by trading venues. 

It is critical to add that in this situation, the investment firm should have a clear and 
transparent methodology to assess information leakage and markups, by providing a 
factual comparison of the quality of execution received (i) at the time against the own 
account of the firm vs. what was available at the very same time on competing venues 
and (ii) also providing a view of how markets have evolved xx seconds after the execution 
of the order (as a proxy for implicit costs). This assessment should be part of the execution 
policy review.  

 

Q8: Are there any additional comments that you would like to raise and/or information that 
you would like to provide (for example, relevant information about any expected costs and 
benefits arising from the proposals)? 

In an increasingly fragmented trading environment, clients need to have much more 
understandable, factual and granular information on best execution policies and outcomes 
when it comes to the quality of execution of their individual orders. To this end, 
investment firms should be required to better detail the ex-ante rationale of their order 
execution policies across various order types and to provide clients with sufficiently 
granular means to assess the quality of execution effectively received for each executed 
order. 

In addition, FESE has the following specific comments: 

• Article 5(2)(d) is critical. This relates to the criteria that must be taken into account 
in the firm’s order routing criteria and specifically refers to real-time market data 
concerning the financial instrument, including the relevant prices offered by 
available execution venues and the likelihood of execution at the available execution 
venues at the intended execution time. It is essential this is maintained to avoid having 
the CT used as a source for routing purposes, with its distortive effects on execution 
quality outcomes due to geographical dispersion.  

• Article 5(2)(f)(ii) requires historical data including volumes of transactions executed 
to be considered in the firm’s order routing criteria. FESE would also recommend 
looking at market quality and the order book depth in the financial instrument for the 
individual venue in comparison to the whole EU market as a key indicator, as it is a 
proxy for the liquidity available in each venue. This indicator should always be taken 
into account by investment firms defining or revising their best execution policies. 
When the venue with the highest liquidity remains out of the scope of the venues 
selected by the intermediary, the intermediary should be required to justify this 
absence 

• Regarding the speed of execution (as referred to in Articles 5, 6, 7), FESE believes 
that this should be measured by calculating the time period between the moment an 
order enters the trading system and the moment it is executed. This indicator should 
only be used for aggressive orders for which speed of execution is obviously a key goal, 
whilst passive orders respond to very different trading strategies and needs. 



 

 

 Rue Montoyer, 25, 1000 Brussels — info@fese.eu — +32 2 551 01 80 5 

 

 


