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1. Equity markets

Q1: Do you agree with the main communication principles identified above?

FESE agrees with the main communication principles identified by ESMA in the consultation
paper, including general communications informing about the disruption, regular status
updates, and specific communications directly to trading members where it is not possible
to communicate the status of orders from the published updates. We would however
caution against potential burdensome and unnecessary requirements, which would restrict
trading venues’ ability to take the necessary steps to resolve a technical incident and to
communicate clearly to market participants. In FESE’s view, ESMA can best promote
market integrity and more consistent resiliency across EU trading venues with high-level
guidance, while also allowing trading venues the flexibility necessary to resolve incidents
and tailor communications in the most effective manner under the circumstances.

While trading venue outages are rare, they require an appropriate response. With the
objective of a more harmonised framework in Europe that builds on the broad consensus
in place and supports market participants, FESE adopted in January 2022 a framework for
an industry-wide standard protocol on outages in equity markets. This initiative is
designed to setting expectations for market participants as regards to the underlying
procedures that are to be followed in the event of a market outage in these markets.

Since the publication of the framework and its principles (most of them similar to the
ESMA proposals), FESE members have been developing and publishing playbooks on outage
protocols, all of them listed in a centralised database.

We wish to emphasise, however, that every trading system is different so there is a risk
that very prescriptive guidance will not be appropriate in all cases, so we urge ESMA to
take a high-level and principled-based approach, rather than setting out requirements
that are too granular and may result in unintended consequences for different platforms.

Furthermore, as per Article 23 MiFIR on the share trading obligation, shares admitted to
trading on a regulated market or traded on a trading venue shall be traded on a regulated
market, MTF or systematic internaliser (or a third country trading venue assessed as
equivalent). Systematic internalisers (SIs) being execution venues considered at the same
level as regulated markets and MTFs, FESE suggests that the communication principles in
case of an outage should be extended to Sls so that market participants are informed
equally about any disruptions and get provided with regular status updates.

Whilst FESE agrees in general with the communication principles, we would like to
highlight that information and communication procedures in case of an IT incident are
addressed within Article 13 of the European Commission on a Regulation on Digital
Operational Resilience (DORA). We welcome that DORA aims at introducing a consistent
and streamlined approach for the financial sector towards IT incident classification,
notification towards authorities, and communication to customers and the public with a
view to increasing the efficiency of current communication procedures and the resilience
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of the overall ecosystem. This also includes the establishment of information and
coordination procedures between relevant authorities on the national and EU level.

Trading venues already comply with Articles 47 and 48 of MIFID Il requiring effective
systems and procedures to ensure their systems’ resilience and orderly trading, also under
stressed market conditions. These provisions will have to be assessed against the new
DORA standards once applicable.

Hence, we do not think that any additional guidance to the MiFID [I/MiFIR framework is
necessary.

Q2: To promote harmonisation, should the guidance include a template on what trading
venues’ communication notices should include?

FESE believes that the guidance proposed by ESMA is sufficient. Clear principles around
outage communications are useful and FESE members have already provided individual
playbooks which are all publicly available for all market participants. Because of the
specificities of each system we do not see the necessity to have all playbooks or
communication notices under the same template, as long as they are compliant with the
guidelines provided by ESMA.

Q3: Do you agree that trading venues should have a maximum of one-hour to provide
clarity on the status of the orders during an outage? If not, what would be an appropriate
timeframe in your view and why?

FESE suggests that trading venues should provide clarity on the status of the orders as soon
as possible. Indeed, in case of an outage, trading venues have an incentive to get their
trading systems back up running as quickly as possible and to allow market participants to
trade again; they would consequently provide clarity on the status of the orders and trades
for participants as quickly as possible, which might not be possible within a one-hour
timeframe. We would also underline that the status of orders and trades can be derived
from the nature of the incident, meaning that as soon as the issue has been identified,
market participants have general rules available to them to deduct the status of their
orders and trades.

Q4: Do you think the possibility to require trading venues to offer an order book purge
should be considered in the guidance? If yes, should ESMA provide further guidance on
when the integrity of the orders has been largely compromised?

FESE considers it is beneficial to offer an order book purge to every trading participant,
especially in cases where the integrity of orders has been compromised to a large degree.
However, order book systems differ and the determination of what constitutes “integrity
of the orders” should be entrusted to each venue. We would caution against a systematic
order book purge in case of an incident. Because it is an extreme measure, we believe
trading venues shall be able to assess the relevance for application of this measure in
order to guarantee the integrity of the platform and ensure trust of market participants
in our systems.

Q5: What is your view with regards to the conditions under which a trading venue should
reopen trading?

The conditions under which a trading venue should reopen vary at the technical level
depending on the trading system but, for a proper re-opening, fair and orderly trading and
other regulatory responsibilities should be ensured.
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The market should re-open with standardised pre-trading and auction phases depending
on the specific markets, guaranteeing the integrity of the orders. This includes securing
the consistency between order and trade records at all times and minimising the impact
on trades.

In addition, while we note ESMA advises that the purpose of this guidance is not to propose
any legislative amendments and that any potential change to the timeframe set out in
Article 15(2) of RTS 7 to reopen trading would be subject to a further ESMA consultation,
we would still like to take this opportunity to highlight our concerns with regard to the
obligations set out in RTS 7 and suggest further consideration is given to the 2 hour
recovery time requirement. Trading venues do their utmost to ensure continuity of trading
and to resume trading after any incident. Therefore we would welcome any further
consideration of this, particularly in light of DORA.

Q6: What is your view in relation to the closing auction being affected and the
procedures that trading venues should have in place to minimise disruption?

FESE understands the key role that closing auctions play in equity markets. Closing
auctions concentrate liquidity to the benefit of issuers and investors and in that regard
the current requirements to have in place effective systems, procedures and arrangements
to ensure system resilience are fit for purpose. In addition, the proposed measures around
postponing the auction to a later point on the same day or using the last traded price as
the official closing price are adequate to ensure that disruptions are minimised. These are
principles already implemented by FESE members. As per our response to Q5, the key
priority for trading venues is to ensure fair and orderly trading and safeguard market
integrity.

Q7: Do you agree not to mandate trading venues to have an alternative trading venue
capable of running the closing auction for them? If not, please explain.

FESE agrees, ESMA guidance on the use of alternative trading venues would be very
detrimental to the market.

Firstly, mandating alternative trading venues appears to clash with one fundamental
principle, the possibility to choose where to trade. The arbitrary appointment of a single
alternative trading venue in the case of an outage is an anti-competitive measure at odds
with the core freedom buyers and sellers enjoy: ultimately investors are free to trade on
any venue provided they have confidence in its ability to meet their needs.

Secondly, while switching to an alternative venue in the case of an outage is something
that the most sophisticated market participants could potentially handle, it is highly
unlikely to be an adequate solution for smaller market participants, notably retail brokers
and smaller local institutions. This means they would technically not be capable of shifting
flow from one venue to another. In fact, this would increase significantly costs for market
participants, which from a cost-benefit analysis and given the high availability of trading
systems is very difficult to justify.

Q8: Do you agree that trading venues should have a cut off time (30 minutes before the
normal schedule) to inform market participants on whether or not they intend to hold a
closing auction?

Yes, FESE agrees that there should be a cut-off time. In case the closing auction cannot
take place for the trading session, the last traded price should be considered the official
closing price. In addition, it may be practically impossible to keep the cut-off if the outage
occurs in the last 30 minutes before the closing call. This is an area where we believe that
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the interests of trading venues and their participants are well aligned, and hence further
regulation will add little value.

Q9: Do you agree that the use of the last traded price is an appropriate solution in those
cases that a trading venue cannot run the closing auction? If not, what alternative would
you propose?

Yes, in case the closing auction cannot take place for the trading session, the last traded
price should be considered as the official closing price.

Q10: Is the lack of a reference price an issue in an outage context? If so, please provide
details.

In case of an outage, the last traded price is often used as the reference price, so there
still is a reference point on the primary venue. Furthermore, we suggest the nature of
reference prices should be understood in the wider context. Reference prices are
referenced because they are representative of the market value of instruments, which is
why most trading models refer to only one reference price embedded by the primary best
bid and offer. This is entirely consistent with order flow competition. Under MiFID II/MiFIR,
pre-trade transparent venues, both regulated markets and multilateral trading facilities,
can be the most relevant market in terms of liquidity and generate the reference price.
The intrinsic connection of these venues with the creation of reference prices owes to
trading venues’ robust mechanisms, ensuring transparent, orderly, and non-discriminatory
trading. Liquidity begets liquidity. These features are exemplified during periods of
market volatility peak, prior to significant announcements by public bodies, or in the event
of a main market outage and consequent loss of the reference price, as market makers
are not willing to risk trading in other venues.

In view of this, ensuring a strong operational framework to prevent outages and minimise
their impact and establishing the last traded price as a backup are appropriate solutions
in the context of price referencing.

2. Non-equity markets

Q11: Do you agree with the proposed approach for non-equity instruments? Do you agree
that provisions on par. 37-39 can be exempted for those trading venues that do not
provide CLOB?

Yes, we believe that paragraphs 37-39 can be exempted for those trading venues that do
not provide CLOB. Given the different structure of non-equity markets we do not think it
is necessary or appropriate to apply those obligations, the current regime seems
appropriate.

As for equities, FESE believes it is also important in non-equity markets that regulators’
expectations do not restrict trading venues’ ability to take the necessary steps to resolve
a technical incident and to communicate clearly to market participants. In our view, ESMA
can best promote market integrity and more consistent resiliency across EU trading venues
with high-level guidance, while also allowing trading venues the flexibility necessary to
resolve incidents and tailor communications in the most effective manner under the
circumstances. During a systems disruption, the priority will always be to resolve the issue
which is causing the disruption and to communicate clear and actionable information to
market participants in order to protect the fairness and orderliness of the market.

While trading venue outages are rare, and even more so in non-equity markets, they
require an appropriate response. In parallel to the work done for equity markets, FESE
also adopted two distinctive industry-wide standard protocols in exchange-traded
derivatives (ETDs) markets and fixed income markets. As ESMA hinted, the principles
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applied to equity markets have been largely extended and, where necessary, adapted to
non-equity markets, and in our view, we believe these protocols are sufficient to ensure
a robust response in any outage.

In particular for fixed income market, it is important to consider the different structure
of the market, where there is not the same reliance on the primary market as is the case
for equity, and trading is distributed more widely across several trading venues and
systematic internalisers, so there is less of an impact in case of an outage of a single
trading venue. We also consider the current requirements, those provided by MiFID and
by the forthcoming application of DORA and in particular Article 13 with reference to
information and communication procedures in case of an IT incident, are sufficient.
Furthermore, we believe some of the proposals would be inappropriate for fixed income
markets, such as requiring a 30-minute notice period before restarting trading and
requiring re-opening auctions. Instead it should be left to the operator of the trading
venue to decide the most appropriate way to restart trading, given their market model.

We encourage thorough analysis of the playbooks and protocols already available, in order
to assess what added value further measures by ESMA might bring.

Q12: Is there any particular issue relating to trading of non-equity instruments that
should be taken into account in the case of an outage? Where possible please
differentiate between bonds and derivatives.

For derivatives markets, we wish to highlight the importance of having general principles
for the daily settlement prices. These depend on the underlying assets of the contract and
on whether there are deviations from the usual settlement price procedure in case of an
outage. If the opening or closing auction of the underlying instrument cannot take place
for the trading session, the relevant daily settlement price should be calculated according
to the methodology defined by the trading venue for each derivative contract. Given the
different systems operated by trading venues in these markets, rigid legal provisions would
not be fit for purpose.

Derivative exchanges may have their own process on how to define daily or final
settlement prices. In case of non-availability of the price, the trading venue may decide
to use the price from the reference market or alternative market, the last price available,
back month price, theoretical model prices, etc. We would opt for leaving discretion to
trading venues to define which price to use depending on the type of products they offer,
asset classes, etc.

Concerning auction mechanisms, some derivative and/or bond markets might run
differently from equity markets. Guiding principles on the functioning of equity auctions
during an outage should not be directly applied to non-equity systems under a one-size-
fits-all approach. It should be left to the operator of the trading venue to decide the most
appropriate way to restart trading, given their market model.

Q13: Is there a direct link/connection between an outage on an equity primary market
and those derivatives that have these instruments as underlyings?

Whilst trading participants should decide whether to trade the derivative or not if its
underlying is impacted by the outage, trading in some derivative contracts is halted in the
event markets in the underlying assets experience an outage. This affects rules for
establishing daily settlement princes, as noted before.

Q14: In your view is there any further element ESMA should consider in the proposed
guidance?
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As already pointed out in our answer to question 1, FESE would like to highlight that
information and communication procedures in case of an IT incident are addressed within
Article 13 of the European Commission on a Regulation on Digital Operational Resilience
(DORA). We welcome that DORA aims at introducing a consistent and streamlined
approach for the financial sector towards IT incident classification, notification towards
authorities, and communication to customers and the public with a view to increasing the
efficiency of current communication procedures and the resilience of the overall
ecosystem. This also includes the establishment of information and coordination
procedures between relevant authorities on the national and EU level. Trading venues
already comply with Articles 47 and 48 of MiFID Il requiring effective systems and
procedures to ensure their systems’ resilience and orderly trading, also under stressed
market conditions. These provisions will have to be assessed against the new DORA
standards once applicable.

Hence, we do think that any additional guidance to the MiFID [I/MiFIR framework is
therefore not necessary.

Finally, we encourage thorough analysis of the playbooks and protocols already available,
in order to assess what added value further measures by ESMA might bring.
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